W McDonaldzie mamy dwa typy mięsa wołowego w kanapkach: 10 do 1 oraz 4 do 1, lecz co to oznacza? Już na pierwszy rzut oka łatwo zauważyć, że krążki 4:1 są grubsze i większe oraz idą do tych większych kanapek, a mianowicie do McRoyala, Wieśmaca i większości promocyjnych. Niemniej skąd się wzięły te nazwy 4 do 1 oraz 10 do 1?
Wyjaśnienie jest proste i odnosi się do wagi tych kotletów. Pierwszy człon odnosi się do ilości kotletów jaką otrzymuje się, a drugi człon mówi o wadze wykorzystywanej do zrobienia tych kotletów i jest w funtach. Więc oznaczenie mięsa 4:1 mówi o tym, że z 1 funta mięsa wołowego zrobiono 4 kotlety burgerowe, w związku z czym w mięsie 4 do 1 mamy 113,4 grama mięsa, a w mięsie 10 do 1 jest tylko 45,36 grama mięsa.
Super dzięki za wyjaśnienie
OdpowiedzUsuń